lørdag den 11. december 2010

Boganmeldelse: Ud og stjæle heste


Anmeldelse af Per Petterson: Ud og stjæle heste

Bogen er udkommet på forlaget Batzer & Co. Du kan læse mere her

En gribende historie om forholdet mellem drengen Trond og hans far. Handlingen foregår i to forskellige perioder. I nutiden hvor drengen er blevet en mand på 67 der, efter at have mistet sin kone, vælger at flytte ud for sig selv i en gammel hytte sammen med sin hund for at leve et enkelt og ukompliceret liv. Men stilheden og en nabo, som viser sig at være en kending fra gamle dage, bringer fortiden tilbage. Fortiden er sommeren 1948, hvor den dengang 15-årige Trond sammen med sin far tilbringer sommeren i en sæterhytte i det nordlige Norge tæt på grænsen til Sverige. Denne sommer kommer Trond tættere på sin far end han nogensinde har været før, bl.a. får den unge Trond indblik i nogle af farens hemmeligheder fra krigens tid.

Bogen indeholder en masse smukke naturbeskrivelser så man næsten kan se, lugte og høre naturen. Tempoet er roligt bortset fra at forfatteren sparer utrolig meget på sine kommaer og det gør at man som læser bliver lidt forpustet ind imellem. En god bog om forholdet mellem fædre og sønner, om livet på landet i Norge i gamle dage, om krig og om at foretage nogle vigtige valg i sit liv.

2 kommentarer:

  1. Jeg elsket "langsomme bøger" denne er helt som du skriver, en af dem.
    Andre i samme katagori er Richard Fords trilogi som slutter med "Som landet ligger" - her med anbefalet.
    De to første hedder "Sportsjournalisten" og "Uafhængighedsdagen"
    Det er synd ikke flere kender disse milepæle i amerikansk litteratur :-)

    Men Per Petterson er bestemt også med oppe i det luftlag.

    /Erland

    SvarSlet
  2. Hej Erland,
    Med skam at melde kender jeg ikke de bøger, du nævner af Richard Ford. Men det har da gjort mig nysgerrig, så mon ikke de skal ind på min læseliste.

    SvarSlet