søndag den 6. marts 2011

Boganmeldelse: Pigerne fra Shanghai

Anmeldelse af Lisa See: Pigerne fra Shanghai
Bogen er udkommet på forlaget Lindhardt & Ringhof. Du kan læse mere om bogen her

I 1930erne blev Shanghai anset for Asiens Paris og her lever de to søstre, Pearl og May, livet. De er meget optaget af deres modelarbejde som ”smukke piger” for en kunstner, der maler kalendere og reklamer. Og de er også optaget af den vestlige kultur og rynker på næsen af den traditionelle kinesisk levevis. Men da deres far mister alt p.g.a. af spillegæld, må de, som de gode kinesiske døtre de alligevel er, lade sig bortgifte med to tilsyneladende velhavende kinesiske brødre fra USA. Kort efter falder de japanske bomber over Shanghai og moderen og de to døtre flygter til Hongkong. Undervejs kommer de tre kvinder ud for en forfærdelig oplevelse, som for altid sætter sig spor i deres liv.

Det lykkes Pearl og May at komme til USA, men deres trængsler er ikke slut endnu. Før de kan blive genforenet med deres ægtemænd, må de lever i en lang periode på øen Angel Island – San Fransiscos modtagelsessted for immigranter. Og her føder den ene søster en datter, der får navnet Joy. Langt om længe kan de endelig flytte ind hos deres ægtemænd, der begge bor hjemme hos faren Gamle Louie og moren Yen-Yen. Gamle Louie ejer flere små virksomheder i San Fransiscos Chinatown og de to unge kvinder må nu arbejde der, som en del af familien. Det er ikke en nem tilværelse for de to kvinder, som befinder sig mellem savnet efter det gamle liv i Shanghai og ønsket om at høre til i deres nye land. Et land som diskriminerer kineserne voldsomt og som under den kolde krig mistænker enhver kineser for at være en kommunist med skumle bagtanker.

En spændende og gribende historie om kvindeliv i andre kulturer og i en anden tid.

2 kommentarer:

  1. Det er et sjovt sammentræf - jeg opdagede den i dag, da jeg var forbi boghandleren. Vidste ikke den var udkommet, men jeg elsker flere af de andre bøger, hun har skrevet, så denne her er allerede noteret på must-have-listen :-)

    SvarSlet
  2. Hej Piskeris,
    Den kan du godt glæde dig til at læse.

    SvarSlet