lørdag den 16. juli 2011

Boganmeldelse: Elfenbenselefanten


Anmeldelse af Nerea Riesco: Elfenbenselefanten
Bogen er udkommet på forlaget Lindhardt & Ringhof.
Du kan læse mere om bogen her

Tilbage i 1300-tallet var den spanske by Sevilla besat af maurerne, indtil det lykkedes de kristne at erobre byen tilbage. Maurerne havde efterladt sig forskellige bygninger i byen, bl.a. tårnet La Giralda, som de havde opført i forbindelse med bygningen af en moské. De kristne og maurerne blev enige om, at tårnets skæbne skulle afgøres ved at man spillede skak mod hinanden. Den der først havde vundet tre spil, måtte afgøre hvad der skulle ske med tårnet. Men spillerne nåede aldrig frem til det afgørende spil og i mellemtiden gik reglerne for spillet tabt. Det var dog ikke alle der glemte historien om det afgørende skakspil og blandt de kristne sørgede man hele tiden for at have udvalgt en særlig talentfuld skakspiller, som kunne være rede, når det sidste afgørende spil skulle spilles.

Det er baggrunden for historien om elfenbenselefanten, der begynder i midten af 1700-tallet. Den unge enke Julia, som har arvet et trykkeri efter sin mand, beslutter sig for at gifte sig med den unge León til stor fortrydelse for trykkeriets førstemand, der havde håbet at kunne overtage enken og trykkeriet. León viser sig at være sin tids udvalgte skakspiller og det får stor betydning for ham selv og hans familie i flere generationer. Også selvom der hverken bliver ham eller hans søn Abel, som kommer til at spille det sidste afgørende spil. Inden man når frem til det afgørende spil skak sker der mange ting i familien og deres omgangskreds fra voldsomme drab og forræderi til lidenskabelig kærlighed.

Det var ganske interessant at læse om livet i en velstående familie i Sevilla i gamle dage. Perioden fra midten af 1700-tallet til midten af 1800-tallet var en urolig tid præget af tidens tanker om frihed og revolution, tanker der opstod i Frankrig, men som spredte sig ud over Europa. Plottet omkring det afgørende skakspil der går gennem flere hundrede år er godt og indimellem er bogen da også spændende. Men alt i alt syntes jeg, at den blev lidt for lang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar