mandag den 2. januar 2012

Det Store karamelsnegleprojekt II

Dag 2

Så blev det dag to i vores karamelsnegleprojekt. Vi brugte nogle timer om formiddagen til dagens tre opgaver: croissantdej, kagecreme og karamelfremstilling.

Croissantdejen:
Vi startede med croissantdejen. Resten af dejen laves på samme måde som hævestykket.  Mel, mælk, sukker, hævestykke, salt og gær kommes i en skål og det hele klemmes sammen, indtil det begynder at ligne smuldret dej. Dejen hældes ud på bordet og æltes 10-15 minutter. Når dejen er tilpas elastisk og glat formes den til en kugle og kommes i en plasticpose. Derefter skal den stå koldt mindst to timer, gerne natten over, Så ind i køleskabet med den.

Kagecremen:
Den afkølede mælk varmes op i en gryde over svag varme. Imens kommes æggeblommerne i en skål og piskes og sukkeret tilsættes lidt efter lidt. Der piskes videre mens melet tilsættes, indtil blandingen er jævn. Blandingen hældes tilbage i gryden og bringes i kog under vedvarende omrøring med en træske. Når cremen koger skrues ned og cremen simrer yderligere 5 minutter under vedvarende omrøring. På det tidspunkt havde vi fået fremstillet en lille gul, sej, klat. Det så lidt underligt ud, men vi fortsatte efter opskriften. Det vil sige, at vi lod cremeklatten køle af, lagde den i en lufttæt beholder, lagde film over og satte den i køleskabet til næste dag.

Sådan kom vores karamelmasse til at se ud.

Karamel:
Og så til karamelfremstillingen. Sukker og flydende glukose kommes i en gyde over middel varme. Vand tilsættes og blandingen bringes i kog under omrøring, så sukkeret opløses. Når det begynder at koge, må man ikke længere røre i massen, da sukkeret så vil krystallisere. Blandingen skal koge til den får en dyb karamelfarve. Vi turde ikke have for meget blus på, men det var nok en fejl, for vi ventede og ventede på at massen skulle blive brun. Men den stod fredeligt og småsimrede og forandrede sig ikke. Til sidst satte vi mere knald på varmen, og så kom farven endelig. Men vi kunne nok have ladet den brune en tand yderligere, for karamelsmagen var ikke så tydeligt. Når massen har antaget en dyb karamelfarve tages gryden af blusset og mandlerne tilsættes. Blandingen hældes i en bradepande foret med bagepair og sættes til afkøling.

I morgen kan I læse om tredje og sidste dag i vores karamelsnegleprojekt og høre om resultatet af vores anstrengelser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar