onsdag den 15. oktober 2014

Kinesisk kærlighed og Asiatisk agurkesalat

Nu er det vist på tide...

...med en boganmeldelse. Der er mange der tror, at når man er bibliotekar, så læser man rigtig meget. Det gør mange af os selvfølgelig også, men vi har ikke mere tid end andre mennesker til at læse. Det er ikke noget vi får tid til på vores arbejde, så det er noget vi må gøre i vores fritid sammen med alle de andre ting vi skal og gerne vil. Så det er et spørgsmål om prioritering.

Ai Mi: Forbudt kærlighed

Det er aldrig nemt, hvis man forelsker sig i ”den forkerte”. Og slet ikke når man, som den unge kinesiske pige Jingque, lever under kulturrevolutionen i Kina i starten af 1970erne. Det er en tid, hvor alle holder øje med alle. Hvor man det ene øjeblik kan være respekteret og have en god plads i hierarkiet, for næste øjeblik at komme i unåde og blive sendt i arbejdslejr. Også moralen er striks, Jingques mor advarer hende konstant om at komme for tæt på en mand, dog uden at sige noget om de nærmere detaljer.
 
Jingque er en dygtig og hårdarbejdende ung kvinde, der gerne vil gøre det rigtige. Hun går i skole og i sommerferien påtager hun sig forskelligt hårdt fysisk arbejde for at tjene penge til sin familie. Som en den af sin uddannelse bliver hun sendt på landet i en periode for at deltage i bøndernes liv. Her forelsker hun sig i den unge mand Jianxin, kaldet ”Gamle Tredje”. Han er søn af en højtstående militærmand og derfor er deres kærlighed både upassende og umulig.
 
Det var ikke så meget kærlighedshistorien i bogen, der fangede mig. Jingque er en pige, man mere bliver irriteret på end kommer til at holde af. Men beskrivelsen af forholdene i Kina på det tidspunkt er fascinerende, men også uhyggelige. Kan anbefales hvis man kan lide at læse om kvindeskæbner på andre tider og/eller i andre kulturer.

Og nu da vi er i Østen, så kommer her en opskrift på en agurkesalat inspireret af asiatisk mad. Jeg har fundet opskriften i Anne Hjernøes bog "Sunde salater", der er fyldt med lækre salater.


Asiatisk sursød salat
(1 person)
1 stykke agurk ca. 7-8 cm
50 g fintsnittet hvidkål
1 stor gulerod
en smule finthakket rødløg
½ dl jordnødder
lidt frisk koriander
½ dl lagereddike
1 tsk rørsukker
salt, peber
skal fra økologisk limefrugt
Flæk agurken på langs og skrab kernerne ud. Skær agurken i lange strimler med en gulerodsskræller. Skræl guleroden og skær den i strimler med gulerodsskrælleren. Kom begge dele i en skål. Bland hvidkålen i sammen med finthakket rødløg. Kom eddike, sukker, salt, peber og limeskal i en gryde og giv det hele et opkog. Smag dressingen til, den skal være sursød. Hæld den over grønsagerne og lad salaten trække nogle timer. Inden serveringen drysses med jordnødder og finthakket koriander.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar